Tjelesni razvoj

Kretanje je primarna biološka potreba svakog čovjeka, te je od velike važnosti za cjelokupni djetetov razvoj. Kretanjem djeca ne zadovoljavaju samo različite potrebe, nego im ono predstavlja i svojevrsni ventil za oslobađanje napetosti. Igra na otvorenom djeci pruža mogućnost da se oslobode te napetosti, da odrastaju u skladu s vlastitim tjelesnim potrebama. Djeca jako vole igru na otvorenom, ona im pruža mogućnost prepuštanja mašti, trčanju, slobodnom kretanju, korištenju raznih prirodnih materijala…

Tijekom zimskih mjeseci, u zatvorenim prostorima djeca češće i lakše obolijevaju, stoga je važno svakodnevno ih izvoditi na svježi zrak.
Kako bismo omogućili djeci da ispune svoju potrebu za boravkom na zraku svakodnevno izlazimo s djecom van u dvorište. Duljina boravka na zraku ovisi o vremenskim uvjetima, od 15, 20, 30 min ili duže.

Prilikom boravka na zraku posebnu pažnju posvećujemo zaštiti djece vodeći brigu o primjerenoj odjeći djece za svako godišnje doba; zimi - kapa, šal, rukavice, skafander…, po ljeti kapa za glavu, krema za sunce, u jesen i proljeće gumene, nepropusne hlače i gumene čizme. Također i djecu jasličke skupine svakodnevno izvodimo na zrak.

Svakodnevni boravak na zraku provodimo na dječjem igralištu koje se nalazi u dvorištu Evangeličke crkve. Tijekom boravka na zraku djeca za igru mogu koristiti tobogan, ljuljačke, veliki pješčanik …
Za sportske aktivnosti koristimo dvoranu koja se nalazi u sklopu vrtića u prostorijama Evangeličke crkvene općine. Dvorana je opremljena raznim rekvizitima i spravama. Veliku važnost pridajemo zdravom, sportskom načinu života, te su iz tog razloga djeca od najranije dobi uključena u sportski program koji provodi DSR Mali sportaši. U suradnji s Malim sportašima svake godine organiziramo skijanje na Sljemenu.