Kvaliteta i raznovrsnost namirnica, prehrana prilagođena dobi i potrebama djece odlike su kvalitetne prehrane djece. Tijekom cijele godine posebnu pažnju posvećujemo prehrani djece. Poštujući propisane normative za dnevnim potrebnim unosom namirnica nastojimo postići raznolikost u izboru povrća, voća, žitarica i tako obogatiti i omogućiti raznovrsnu ponudu za vrijeme doručka i užine.

KREIRANJE JELOVNIKA

Prehrana u našem vrtiću planira se, provodi i kontrolira prema zakonskim propisima, te nutritivnim potrebama djece, a broj obroka usklađen je s duljinom boravka djeteta u vrtiću.  Tijekom dana djeci su na raspolaganju tri glavna obroka (doručak, ručak i užina), te voćna užina. Prehrana se temelji na raznovrsnosti hrane, ponudi sezonskog voća i povrća, te zadovoljavanju potrebe za tekućinom. Djeci se svakodnevno servira voćna užina između obroka, a voda za piće nalazi im se na dohvat ruke. Ukoliko je dijete alergično prehrana se u prilagođava djetetovim potrebama.

Jelovnik tjedno sastavlja zdravstvena voditeljica u suradnji s glavnom kuharicom u dječjem vrtiću ,,Didi” sa kojim je potpisan ugovor o nabavi ručka, a jelovnik se dodatno korigira sukladno mogućnostima našeg vrtića vezano uz pripremu hrane za doručak i užinu, a čiju korekciju obavljaju odgojiteljice.

Jelovnik se nalazi na oglasnoj ploči te na našem Facebook profilu kako bi roditelji imali uvid u tjedni jelovnik. Priprema obroka ručka obavlja se u centralnoj kuhinji dječjeg vrtića ,,Didi” u Dugom Selu, te se ručak u termos posudama prevozi do našeg vrtića. Ostali obroci pripremaju se u priručnoj kuhinji u našem vrtiću.

Posebno treba istaknuti da njegujemo individualni pristup djetetu kod konzumiranja obroka, stjecanje kulturno-higijenskih navika i samoposluživanja i upotrebe cjelokupnog pribora za jelo.

U slučaju potrebe za djecu koja su alergična, osigurana je hrana primjerena njihovim potrebama.

ZRAVSTVENA ISPRAVNOST JELA

Zdravstvena ispravnost jela osigurava se putem HACCP sustava, te kontrolom Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba. Zavod analizira uzorke hrane u odnosu na bakteriološku ispravnost i kvalitativne, kao i kvantitativne vrijednosti, te provodi kontrolu higijene prostora. Kontrola se provodi nekoliko puta godišnje.

DNEVNI RITAM PREHRANE

Doručak – od 8,00 – 9,30 h

Voćna užina – 10,00 h

Ručak – jaslice 11,30 h

  • vrtić 11,45 h

Užina – 14,30 – 15,00 h